Isnin, 25 Februari 2013

Kotak 3d Printer

Satu daripada masalah aku,  ketika membina MendelMax 1.5 adalah jumlah plastik yang diperlukan untuk memegang aluminium bagi membentuk rangka printer. Lagi memenatkan apabila komponen plastik Mendelmax ini bukannya mudah untuk print disebabkan overhang yang begitu banyak. Ini membuatkan aku ingin membina 3d printer sendiri, berasakan kepada design mendelmax tetapi mengurangkan bilangan komponen plastik yang perlu dicetak. Hasilnya :

Memperkenalkan Kotak 3d Printer. Haha. Macam salesman la pulak.

Kotak 3d Printer
So printer ini mengambil masa 2 minggu dari design hinggalah siap untuk digunakan. Kotak 3d printer masih  berasaskan design jenis cartesian  Tapi sasaran untuk mengurangkan penggunaan plastik telah berjaya. So antara features printer ini :

  • Platform yang lebih besar, setakat ini aku ada aluminium sheet sebagai bed dengan saiz 200mm x 200mm sahaja. Cubaan dengan plywood didapati saiz platform maximimun 250mm x 290mm. Ini bermaksud anda boleh print objek yang lebih besar. Tetapi cabaran aku adalah untuk membina custom heat untuk saiz itu. Oh ya, printer ini juga boleh discale semula untuk print yang lebih besar dengan mudah.
  • Kurang plastik. Ini bermaksud lebih sedikit masa diperlukan untuk mencetak komponen plastik. Kalau mendelmax ambil masa lebih kurang 3-5 hari untuk mencetak komponen plastik. Komponen Kotak 3d printer boleh dihasilkan dalam masa sehari. 
  • Kurang skru. MendelMax menggunakan M5x10mm skru bagi setiap bracket untuk memegang aluminium. Lebihkurang 12 M5x10mm bagi setiap bucu. So matlamat ini telah berjaya dicapai dengan hanya 2 x M5x25mm bagi setiap bucu.
Kotak 3d printer masih menggunakan x-end ala prusa/mendel. So mudah untuk upgrade daripada printer sedia ada. Printer ini pun masih menggunakan komponen-komponen lain sedia ada, beza utama hanyalah pada rangka sahaja.

Terima kasih kepada Saiful dan Jebat sahabat seperjuangan di atas sokongan dan sumber inspirasi.

Cukup sahaja log aku kali ini. Sedikit gambar :

Kotak 3d Printer 
Perbandingan Saiz Kotak 3d Printer dengan MendelMax 1.5
Sambungan Aluminium, akhirnya tanpa sebarang bracket.
2 x M5 x 25mm untuk mengikat aluminium

Drill jig untuk memudahkan drill aluminium mengikut ukuran sebenar
Z motor mount yang mudah untuk print. 
Y motor mount minimal
Y Idler juga minimal.
video
First Print


Selasa, 12 Februari 2013

Bersihkan Model STL

Hari ini aku sungguh gembira. Aku jumpa plugin untuk sketchup yang banyak jimatkan masa aku untuk bersihkan stl yang diimport ke dalam sketchup. Mungkin ada yang dah tau pasal plugin ini, tapi aku memang tak pernah stumble lagi sebelum ini. Memang boleh donate pada script programmer ini. Plugin dia nama cleanup3 dan nama author Thomthom. Seperti nama script ni, script ini memang banyak membantu bersihkan model daripada pelbagai line yang tak berguna hasil daripada import stl ke dalam sketchup. So selepas clean up line yang tidak diperlukan, anda bolehlah dengan mudah ejas/modify semula model tersebut ikut suka hati.

 Contoh : import greg x carriage.stl ke dalam sketchup.

Lihatlah berapa banyak line yang menyusahkan.


Run cleanup3 ... hasilnya...

Hanya dengan beberapa klik sahaja.. walaa

Aku tak pasti sama ada maklumat ini berguna kepada korang atau tidak. Tapi pada aku memang life saver. Have fun.

Sumber
http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?t=22920