Rabu, 12 September 2012

Membina 3d Printer jenis Rostock #2


Sekarang beberapa tinggal beberapa komponen sahaja yang masih tidak lengkap untuk 3d printer jenis Rostock. Antara komponen yang aku hadapi masalah adalah timing belt. Rostock menggunakan beberapa jenis belt, T2, T2.5 atau T5.Sepanjang 6m timing belt diperlukan untuk menggerakkan carriage Rostock nih. Setiap linear guide pakai 2m. Harga belt ni pun boleh tahan juga. Oleh itu, aku fikir baiklah cuba gunakan alternatif lain seperti yang digunakan oleh printer jenis Ponoko. Ponoko menggunakan alternatif beaded belt atau nama ball chain bagi menggantikan penggunaan timing belt.

Timing Belt

VS
Ball Chain 3.5mm 

Ball Chain in action

Tanpa melengahkan masa, aku terus mengambil keputusan untuk menggunakan ball chain sebagai alternatif. Kebetulan aku memang sudah ada ball chain ini. Ball chain ini biasa digunakan untuk sangkut tag nama. Hasil daripada menyelongkar stor. Aku dapat lebih kurang 8m ball chain. 


Cubaan cetak sprocket bagi ball chain 3.5mm. Keputusan gagal.

Aku mula-mula ingat ianya mudah, cetak je sprocket, boleh terus guna dengan stepper motor. Tetapi tak la semudah yang disangka. Ball chain ada beberapa cabaran. Design sprocket mesti ngam dengan ball chain yang digunakan. Dalam kes aku, design tak ngam. So kenalah design sprocket yang baru. Buat masa ini sampai sini sahaja dulu log aku.

Info tambahan :

http://blog.reprap.org/2008/04/ball-chain-update.html
http://www.reprap.org/wiki/PonokoBedChainFitting

Tiada ulasan:

Catat Ulasan